Ako bi parlamentarni izbori bili održani u nedelju, na njih bi izašlo 41 odsto građana Srbije, dok nešto manje od toga, tačnije 39 odsto, kaže da ne bi otišlo na birališta.

Najveći broj onih koji bi glasali, podržali bi SNS (53 odsto), pokazalo je istraživanje agencije „Faktor plus“. U ovom slučaju, u parlament bi ušao i SPS (9,1), zatim DS (8,3), kao i SRS (7,3) odsto.

Sa druge strane, van poslaničkih klupa bi ostao Pokret DJB (4,7 odsto), ali i Dveri (3 odsto).

Zanimljiv je i podatak da bi 14,6 odsto građana podržalo neku drugu stranku, koja nije nijedna od ovih koje su učestvovale u istraživanju.

Generalni direktor Faktor plusa Vladimir Pejić kaže za “Blic” da su se naprednjaci na krilima ubedljive pobede Aleksandra Vučića ustalili sigurno iznad cenzusa i da su trenutno na 53 procenta podrške. Pre izbora, SNS je imao od 50 do 51 odsto.

S druge strane, odluka DS da podrži kandidaturu Saše Jankovića za predsednika pokazala se kao ispravna.

– DS je trenutno na čvrstih 8,3 odsto glasova. Posle izbora Ds se revitalizovao, ima određenu snagu, ali je za sad daleko od šanse da ugrozi naprednjake. Ono što je za njih dobro jeste vraćanje u život i trend rasta – navodi Pejić.

Socijalistička partija Srbije prema istom istraživanju ima 9,1 odsto podrške i to je takođe manje – više stabilno.

Dosta je bilo je pao na 4,7 odsto usled slabih izbornih rezultata Saše Radulovića i najvažniji zadatak DJB biće da opstane. Zanimljivo je i da je SRS prvi put u rejtingu bolji od rezultata koji je njihov lider Vojislav Šešelj ostvario na izborima i trenutno je na 7,3 odsto.

– Ima ljudi koji su se izjašnjavali da bi glasali za pokret ili stranku Saše Jankovića, ali nije to neki veliki broj. Njegovi birači su podeljeni između te opcije i DS, ali postoji i značajan deo onih koji se nisu opredelili, a odakle on crpi podršku – zaključuje Pejić za “Blic”.

IZVORBlic
PODELI