Međunarodna zajednica neće dopustiti prekrajanje granica BiH, navodi u intervjuu za Dojče vele visoki predstavnik Valentin Incko.

Kaže da do sada nije razmišljao o smeni Milorada Dodika ili o potezanju drugih bonskih ovlašćenja.

On dodaje da do secesije Republike Srpske neće doći.

„Međunarodna zajednica ima sve instrumente u svojim rukama. Mi imamo mandat Ujedinjenih nacija i mi to nećemo dopustiti“, rekao je Incko u ekskluzivnom intervjuu za DW.

Komentarišući to što je predsednik RS Milorad Dodik tokom intervjua za DW nacrtao mapu na kojoj je RS ujedinjena sa Srbijom, Incko je rekao da je prekrajanje granica uvek opasno.

”I ono je završeno. I pogotovo što se mene tiče i mog mandata završeno je za BiH. Unutar BiH možemo svašta da radimo, ali hajde da se takmičimo u tome ko će biti uspešniji“, rekao je on.

Na pitanje da li će uskoro koristiti bonska ovlašćenja, koja visokom predstavniku daju veliku moć u Bosni, Incko je rekao: „Situacija neki put nije baš ružičasta ovde i neki u međunarodnoj zajednici su mišljenja da bi možda bilo opet dobro da se koriste Bonska ovlašćenja. Međutim to je samo neko sazrevanje nekog mišljenja, ali nikakve odluke do sada još nije bilo u tom smislu“, rekao je Incko.

Incko je dodao da bi se takav potez mogao očekivati u slučaju krupnih kršenja Dejtonskog sporazuma. „Veliko kršenje Dejtona bio bi naravno neki referendum o otcepljenju. To bi bila crvena linija“, rekao je Incko.

Na pitanje šta bi u tom slučaju uradio Incko je rekao: „Ja ću sve učiniti da do toga ne dođe.“ Ali ako ipak dođe? „To je samo teorija. Ako bih imao neki plan, i ove veće države u Veću za implementaciju mira, mi to sigurno ne bismo preko televizije objavili“, rekao je Incko za DW.

„Radimo konkretno i imamo i nekih rezultata u tom pogledu. Vi znate da je bio u planu referendum o Tužilaštvu i Sudu BiH i Visokom predstavniku i da do toga nije došlo“, dodao je on. Na pitanje da li je takve referendume sprečila intervencija međunarodne zajednice, on je odgovorio: „Međunarodna zajednica nije intervenisala. Međutim ona je bila potpuno jasna da bi to bilo antidejtonski.“

Kada je reč o kritikama Rusije zbog njegovog poslednjeg izveštaja o stanju u BiH koji je podneo Savetu bezbednosti UN, te o tome da ga je ruska strana nazvala „srbofobom“, Incko kaže da je smešno i potpuno suludo optužiti ga da je srbofob. On je podsetio da je kao dobrotvor Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Beogradu još 1986. od patrijarha Germana dobio priznanje.

Na direktno pitanje da li Rusi sprečavaju eventualnu smenu Milorada Dodika, Incko je rekao: „Do tog koraka još nije došlo. U međunarodnoj zajednici o tome nismo debatovali barem što se tiče mog mandata. Možda moji prethodnici, kao gospodin Švarc-Šiling. Možda je on imao takve ideje. Ja o tome još nisam razmišljao.“

„Meni bi recimo bilo drago da RS unutar BiH bude uspešan entitet, kao što su Bavarska ili Lombardija uspešni u svojim državama“, rekao je Incko. „O onda da se takmiče ko je bolji, Federacija ili RS – u školstvu, policiji, televiziji, univerzitetima… to bi onda bila jedna fina državica, zar ne?“

IZVORDW
PODELI