Bošnjački član Predsedništva BiH mimo protokola pokušao da demantuje navode Vučića i Čovića o postignutom dogovoru da će se BiH prilagođavati poziciji Srbije o KiM

Bakir Izetbegović je u Beogradu pokazao da njegova nedavna izjava da je BiH odavno trebalo da prizna Kosovo nije bila ni pogrešno interpretirana ni izvučena iz konteksta. Kako je posle sastanka sa Draganom Čovićem, Mladenom Ivanićem i Izetbegovićem objasnio Aleksandar Vučić, stav Predsedništva BiH je da, dok Republika Srbija ne zauzme drugačiji stav u vezi sa Kosovom i Metohijom, i oni imaju isti stav po tom pitanju. Njegove reči potvrdio je i Čović, rekavši da će se „BiH prilagođavati stavovima Beograda u vezi sa unutrašnjim pitanjima Srbije”. Ali, onda je, mimo protokola, reč zatražio i Izetbegović.

Sa Pupovcem o glasanju u Saboru
Prema rečima Aleksandra Vučića, odluka hrvatskog Sabora o usvajanju Zakona o braniteljima, gde je Srbija označena kao agresor, veoma je teška za Srbiju, i ne može da ostane bez odgovora. Na pitanje kako komentariše to što su srpski zastupnici u Saboru bili uzdržani prilikom glasanja, predsednik je odgovorio da nije vreme da to sada komentariše. Kako je najavio, uskoro bi trebalo da se sastane sa Miloradom Pupovcem, pa će mu „u lice” reći sve što misli o tome.

„Međunarodnu politiku BiH vodiće ova tri čoveka (članovi Predsedništva BiH), i ona će se voditi u Sarajevu. Naravno, i te kako ćemo uzeti u obzir stavove susednih zemalja, jer živimo sa Srbijom i živimo sa Hrvatskom, kao i sa EU, gde smo preuzeli obaveze u procesu integracija. Ali, moj stav je da se spoljna politika vodi u Bosni i Hercegovini i ja sam molio Čovića da to iznese kao svoj stav, a ne kao stav Predsedništva”, rekao je Izetbegović, iznenadivši Vučića i Čovića ovim obraćanjem i stavom koji je izneo, a koji nije dogovoren tokom razgovora.

Nakon toga, reagovao je predsednik Srbije. „E, ovako vam izgleda sve. Ja sam citirao šta sam dobio u toku zvaničnih razgovora, ali ovako vam izgleda i oko Kosova, i oko granica”, rekao je Vučić uz osmeh.

Članovi Predsedništva BiH doputovali su u dvodnevnu posetu, a susret sa srpskim predsednikom upriličen je u Palati „Srbija”, uz svečani doček. Osim Kosova, razgovaralo se i o razgraničenju, kao i izgradnji pruge Beograd–Sarajevo. Kako je pojasnio Vučić, Srbija je ponudila predlog razgraničenja u vidu non-pejpera, koji predviđa da HE „Zvornik” i HE „Bajina Bašta” u celini budu na teritoriji Srbije. Beograd je zauzvrat spreman da da četiri, odnosno 19 hektara zemljišta na drugom mestu, gde god BiH to bude želela. Međutim, članovi Predsedništva BiH, rekao je Vučić, imali su drugačiji predlog za status tih elektrana i zato će se o tome još razgovarati.

(Foto: Željko Jovanović)

Pojasnio je i da je predloženo da dođe do razmene teritorija kod Priboja i Ruda, i to „metar za metar”. „Nama je važna pruga Beograd–Bar, oko Štrpca. To bismo mi uzeli i ponudili bismo istu površinu u metrima kvadratnim”, rekao je predsednik Vučić. Srbija bi, kazao je, i oko pruge Rudo–Priboj, koja ide kroz tri, umesto dve granice, dala zemljište kvadratni metar za kvadratni metar, opet u dogovoru sa BiH. „Reč je o malim površinama i zameni teritorije u tom delu. Verujem da će moći da se postigne ozbiljan napredak”, naveo je Vučić, prenosi Tanjug.

Na pitanje novinara da li su optimisti da će pitanje granice biti rešeno do kraja godine, kako su ranije najavljivali, Vučić je rekao da nije preterani optimista, ali da će učiniti sve da se to pitanje što skorije reši, dok je Čović izjavio da je on možda i preveliki optimista, kao i da je uveren da će članovi bosanskog predsedništva uskoro usaglasiti stavove i s takvim rešenjem izaći i javno. Vučić je podsetio i da je predlog Srbije o razgraničenju ono o čemu se razgovaralo i prilikom sastanka u Sarajevu, a to je da granica ide administrativnom linijom tamo gde su hidroelektrane, a da Srbija ima pravo službenosti na 99 godina. „Iako znate da Srbija ima nad hidroelektranama i vlasništvo i državinu, spremni smo da pokažemo i papire o tome”, primetio je.

Kada je reč o izgradnji auto-puta do Sarajeva, Srbija je, kazao je Vučić, iznela fer stav. Spajanje ta dva grada, prema njegovim rečima, važno je zbog bošnjačkog stanovništva u Srbiji, srpskog u BiH, ali pre svega zbog Srba i Bošnjaka u obe zemlje. „Oni još nisu doneli konačnu odluku o trasi”, rekao je Vučić i dodao da će Srbija, u slučaju neslaganja, platiti i izgraditi deo tog puta do Bijeljine.

(Foto: Željko Jovanović)

Čović je najpre konstatovao da u spoljnopolitičkim odnosima nema bošnjačke, srpske ili hrvatske politike, već postoji jedinstven stav i takav će predstaviti i Srbiji. „Mi ćemo uzeti sebi još malo vremena da usaglasimo stavove, jer znate da u BiH ne može baš sve da ide brzo, ali ćemo onda s tim stavom izaći pred Srbiju”, najavio je Čović. Kad je reč o pitanju razgraničenja, naveo je da će sva trojica članova Predsedništva zajedno, preko svojih predstavnika u mnogo intenzivnijoj komunikaciji sa Beogradom doći do konačnog rešenja, kako bi to pitanje bilo stavljeno ad akta. Inače, kako je naglasio, rešenje je na tragu modela koji je objasnio Vučić i koji je pravičan za obe strane. „Čak, ja bih rekao džentlmenski u nekim elementima, ali zbog složenosti odnosa u BiH morate razumeti da se mi u BiH teže dogovaramo”, pojasnio je Čović.

Vučić je rekao i da je BiH jedan od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera Srbije i da je spoljnotrgovinska razmena između dve zemlje u prvih deset meseci iznosila 1,424 milijarde evra. „Naši ekonomski rezultati i saradnja su čak i iznad nivoa političkih odnosa, koje ne bih ocenio kao loše”, rekao je predsednik Srbije i dodao da su otklonjene barijere za izvoz pilećeg mesa i prerađevina, kao i piva iz BiH u Srbiju, a očekuje se da BiH otkloni barijere za izvoz piva iz Srbije u BiH. Takođe, olakšan je izvoz malina, voća, sokova i brašna, kao i mleka i mlečnih proizvoda u BiH, kao i izvoz šećera iz Bosne u Srbiju”, naveo je predsednik Srbije.

IZVORPolitika
PODELI