Kako su za Danas izjavili predstavnici gotovo svih partija, koje bar formalno ne čine vladajuću većinu, bez obzira sa kog dela političkog spektra dolaze, da li one nacionalističke ili pak građanske, Deklaracija je za njih skretanje teme sa pravih problema koje opterećuju svakodnevni život građana Srbije, odnosno odraz lažne brige za nacionalne interese.

Imajući u vidu da je cilj Deklaracije mobilizacija i afekcija nacionalističkih osećanja, ona ipak neće moći da pridobije glasove ni onih stranaka koje težiste svog političkog programa zasnivaju na upravo takvim postavkama, kamoli onih kojima nacionalizam u takvom kontekstu nije blizak.

Tako Sanda Rašković Ivić, šefica poslaničkog kluba “Za spas Srbije – Nova Srbija”, ističe za Danas da, iako smatra da je “dobro zalagati se za opastanak nacije”, neće podržati tekst Deklaracije.

– Nismo još razgovarali o Deklaraciji, jer je nismo ni videli. Smatram da je dobro zalagati se za opstanak nacije, ali konkretnim i konstruktivnim delima, a ne deklaracijama. Koliko se meni čini, ova služi isključivo za prikupljanje političkih poena zloupotrebom rodoljubivih osećanja – ističe Rašković Ivić za naš list.

Sličnog je stava i predsednik njene nekadašnje stranke, u kojoj je imala lidersku poziciju – Miloš Jovanović, predsednik Demokratske stranke Srbije. On za naš list kaže da najavljena deklaracija deluje kao šminka.

– Sačekaćemo da vidimo sam tekst Deklaracije ali i cilj koji se želi postići. Nažalost, najavljena deklaracija na prvi pogled više deluje kao šminka nego kao ozbiljna strategija očuvanja srpskog naroda. Uostalom, bez ozbiljne politike u domenu demografije i zaštite teritorijalne celovitosti ali i promene političkog sistema – a toga trenutno nema – ne može ni biti reči o očuvanju bilo čega – ističe Jovanović za Danas.

I Dveri, kao još jedna u nizu stranaka tvrdo nacionalističkog stava, neće podržati najavljeni tekst deklaracije vladajućih stranaka.

– Teško je podržati dokument koji niko nije video, a još teže podržati vlast koja je ugrozila opstanak nacije i države. Dveri su predale nekoliko skupštinskih deklaracija o srpskom jeziku, pismu, genocidu nad Srbima, počasti poginulima za Otadžbinu, zaštiti Srba van Srbije, ali je vlast sve odbila da stavi na dnevni red. Tu smo uvek za podršku saradnji Srbije i RS, brigu o svim Srbima u okruženju i rasejanju, ali ne i za učestvovanje u Vučićevom političkom marketingu pred izbore i novu patriotsku glumu dok se sprema potpisivanje tzv. nezavisnosti Kosova – ističe za Danas Boško Obradović, predsenik Dveri.

Vjerica Radeta, poslanica Srpske radikalne stranke u Skupštini Srbije, međutim, ostavlja mogućnost da ta partija glasa u Skupštini za Deklaraciju o opstanku nacije. Ona u izjavi za naš list kaže da kada radikali budu videli tekst Deklaracije, razgovaraće i zauzeti stav na stranačkim organima.

– Sigurno ćemo, kao i uvek, uraditi ono što je u najboljem intetesu države i naroda. I to može biti jedan od načina da se zaštitimo od raznih pritisaka neprijatelja Srbije i srpskog naroda koji dolaze od kojekavih činovnika Evropske unije – zaključuje Radeta za Danas.

Prema rečima Aleksandra Stevanovića, funkcionera pokreta Dosta je bilo, i Srbiji i Republici Srpskoj je potrebna vladavina prava umesto ovakvih dokumenata.

– Srbiji i Srpskoj, ako volimo deklaracije, potrebna je Deklaracija o opstanku i razvoju demokratije, vladavine prava, nezavisnih institucija, tržišne privrede i integracije u Zapad. Naravno, još je potrebniji prilježan rad. U ovom trenutku sami sebe najviše ugrožavamo – zaključio je Stevanović u izjavi za naš list.

Tamara Tripić, potpredsednica Demokratske stranke, ocenjuje za Danas da je takav dokument “isprazna populistička priča”.

– Deklaracija je potreba Vučića da skreće pažnju sa gorućih tema u pravcu nacionalizma. Umesto da radi na poboljšanju životnog standarda, uslova za život i rad, Vučić nudi isprazne populističke priče – ističe Tripić za naš list.

Ni Liberalno demokratska partija neće podržati Deklaraciju o opstanku nacije. Kako za Danas kaže Đorđo Žujović, član Predsedništva LDP, reč o potrebi za pumpanjem nacionalističkih mišića u regionu.

– U njoj ne vidimo ništa drugo nego potrebu za pumpanjem mišića nacionalista u regionu. Umesto podrške integrisanju gradjana srpske nacionalnosti u društva u kojima žive, u javnost se potura nekakva Deklaracija koja treba da oživi ideje koje su se već jednom pokazale kao fatalne. Srbiji je potreban otklon od svih vrsta nacionalizma, ekstremizma i politike konflikata, i zato je i sama najava ovakvog dokumenta štetna i ne odgovara potrebama ljudi u ovom trenutku – zaključuje Žujović za Danas.

Prema pisanju “Večernjih novosti”, zajednička deklaracija Srbije i Republike Srpske o opstanku srpskog naroda biće predstavljena na Sretenje, Dan državnosti Srbije, 15. Februara. Tekst deklaracije je navodno usaglašen, ostale su da se urade manje korekcije i plan je da ga uoči Sretenja usvoje parlamenti u Beogradu i Banjaluci. Prema rečima predsednika RS Milorada Dodika taj dokument će se zvati Aneks sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama između RS i Srbije.

Deklaracija treba da obuhvati pravo na upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma, pravo na izučavanje i negovanje srpske kulture, pravo na izučavanje srpske istorije i negovanje srpske slobodarske tradicije, očuvanje nacionalne geografije, pravo na očuvanje i zaštitu srpskog kulturno-istorijskog nasleđa i pravo na informisanje na srpskom jeziku.

IZVORDanas
PODELI