ada bi beogradski izbori bili održani u nedelju, na njih bi izašlo 48 odsto građana, a najviše glasova, 39 odsto, osvojila bi lista vladajuće koalicije – bez SPS-a, pokazalo je istraživanje agencije Faktor plus.

Po 16 odsto osvojile bi lista Grupa građana Aleksandar Šapić i koalicija Pokreta slobodnih građana (PSG), Narodne stranke i Dragana Đilasa. Demokratska stranka osvojila bi pet odsto glasova.

Direktor agencije za ispitivanje javnog mnjenja Faktor Plus Vladimir Pejić rekao je na konferenciji za novinare u beogradskom Medija centru da je izvesno da će više od 50 odsto građana izaći na beogradske izbore, što je, kako je ocenio, visok broj.

Istraživanje je ipak pokazalo da bi na izbore izašlo 48 odsto građana, da 30 odsto ne bi izašlo, dok bi 22 odsto razmislilo o tome.

On je kazao da je istraživanje pokazalo da bi više građana izašlo na beogradske nego na republičke izbore, ukoliko bi oni bili raspisani.

Pejić je kazao da je Faktor plus dugo izbegavao istraživanje o beogradskim izborima jer je nejasno kako će izgledati koalicije i liste, te je istraživanje obavljeno s potencijalnim izbornim listama koje su navođene u medijima.

Izborna lista Aleksandar Vučić, odnosno vladajuće koalicije, bez SPS, osvojila bi 39 odsto glasova, dok bi SPS, ukoliko bi izašao samostalno osvojio 5,9 odsto.

Istraživanje je pokazalo da bi po 16 odsto osvojila lista Grupa građana Aleksandar Šapić, kao i koalicija Pokreta slobodnih građana, Narodne stranke i Dragana Đilasa.

„To je dosta visok rezultat za Šapića s obzirom da nema stranku… Visok je i rezultat za koaliciju PSG, Narodna stranka i Dragana Đilasa s obzirom da Đilas nije u kampanji i na negativna zbivanja u PSG“, kazao je Pejić.

Prema istraživanju, DS bi osvojio pet odsto, Dveri 2,8, pokret Dosta je bilo 2,5 odsto, a SRS 2,5.

On je kazao da sasvim „solidan rejting“ ima i Grupa građana „Ne davimo Beograd“ (2,8 odsto), a da je iznenađenje Luka Maksimović – „Ljubiša Preletačević-Beli“ (6,1 odsto).

Na parlamentarne izbore SNS bi osvojio 53 posto

Po istraživanju, na parlamentarne izbore, kada bi bili održani u nedelju, izašlo bi 41 odsto građana, a 38 odsto ne bi.

Na parlamentarnim izborima 53 odsto osvojio bi SNS, SPS 9,6 odsto, DS 6,9 odsto, PSG 5,6 odsto, Dveri 3 odsto.

„Beleži se pad PSG u odnosu na prethodni mesec, nije to još dramatično. DS malo bolje stoji, a beleži se i blagi rast Narodne stranke Vuka Jeremića“, kazao je Pejić.

Građani Beograda bi, po istraživanju, na nivou republike najviše glasali za listu vladajuće koalicije (bez SPS). Ta lista bi osvojila 44,8 odsto, dok bi PSG osvojio 8,7 odsto glasova, DS 8,5 odsto, a SPS 8,3 odsto.

Istraživanje je pokazalo da najviše poverenja građani imaju u crkvu (58 odsto).

U predsednika Srbije poverenje ima 54 odsto ispitanika, u vojsku 48 odsto, a najmanje poverenja građani imaju u pravosuđe i prosvetu.

Na pitanje da li bi Srbija trebalo da bude članica EU sa „Da“ odgovorilo je 38 odsto ispitanih, 35 odsto reklo je „Ne“, dok je 27 odsto reklo da to ne zna, odnosno nema stav.

Istraživanje je u okviru projekta „Politički barometar“, a podaci su prikupljeni od 28. novembra do 5. decembra.

IZVORN1
PODELI