Beograd — Dešavanja unutar Pokreta slobodnih građana oslabila su poziciju i Saše Jankovića i PSG u nastojanju da nastupaju kao stožer oko kojeg će se okupljati opozicija.

To je ocenio direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) Bojan Klačar.

Klačar takođe ukazuje da Pokret, posle svega, neće biti sasvim spreman za beogradske izbore, pa ni za eventualne vanredne parlamentarne, ali i da će se sve to reflektovati na čitavu opoziciju.

„Ovo će oslabiti poziciju Saše Jankovića i u pregovorima sa Draganom Đilasom i Vukom Jeremićem, a i poslaće lošu poruku opozicionim biračima, jer, po pravilu, svi potezi u jednoj opozicionoj stranci obično se reflektuju na čitavu opoziciju“, objašnjava Klačar za Tanjug.

Prema njegovim rečima, kakav će biti položaj Pokreta na političkoj sceni do kampanje zavisi od toga ko će biti novi ljudi, ali i da li će Janković uspeti da napravi dogovor sa Đilasom i Jeremićem.

Ako do te saradnje ne dođe, ističe Klačar, PSG će se suočiti sa ozbiljnim izazovima po pitanju „beogradske kampanje“, te mora biti spreman da relativno stabilna podrška koju su imali može biti dovedena u pitanje.

Sa problemima unutar stranke, Janković ne može da zadrži poziciju da je stožer opozicije, jer se sada mora baviti stvarima interne, unutarpartijske prirode, ocenjuje Klačar.

Pokret se, u organizacionom smislu, vratio korak ili dva unazad, napominje Klačar:

„Struktura koja je bila napravljena u Pokretu, sa ovim promenama u predsedništvu, mora da se ponovo gradi i to samo pokazuje da Pokret neće biti do kraja, u organizacijskom smislu, spreman ne samo za moguće parlamentarne, već i za beogradske izbore“, izjavio je Klačar.

IZVORTanjug
PODELI