Медији пишу да обавештајне службе Албаније и лажне државе Косово имају податке о могућем опасном деловању припадника ИД који су се вратили на ове просторе, а наводи се да су ови подаци доступни и нашим безбедносним структурама.

Поред тога, у односу на број становника, управо је с Косова највећи број џихадиста добровољаца отишао у Сирију.

Неколико пута већ, како су падала утврђења Исламске државе у Сирији, писало се о повратку великог броја бораца на Балкан и њиховим намерама да запале овај регион.

– Повратници са ратишта у Сирији и Ираку могу представљати озбиљан безбедносни проблем и искрено се надам да ће према њима бити предузете адекватне мере како се не би догодио терористички напад. МУП ће у сарадњи са другим безбедносним службама свакако предузети све што је у његовој надлежности да спречи да неко од повратника покуша или чак помисли да изведе терористичку акцију у неком другом делу наше земље – рекао је министар унутрашњих послова Републике Србије, Небојша Стефановић.

Знајући да су готово сви терористи који су изводили нападе широм западних земаља, прошли или имали неке непосредне везе са овим просторима, не можемо да се не запитамо колико је Србија угрожена.

Да постоји велика опасност од албанских џихадиста који су се вратили на Косово потврђује аналитичар Драгомир Анђелковић.

Он је изјавио да су џихадисти, до сада, користили балканску руту као начин да стигну до Западне Европе, али сада се ситуација мења.

– Пре су то биле организоване акције. Сада долази маса људи која је дезоријентисана, без јасне хијерархијске структуре и индивидуално могу да се одлуче за нападе на нашем поднебљу.

Наш саговорник каже да Исламска држава нема намеру да подигне систематску војну акцију на Балкану јер смо небитни за њих, али да ипак има разлога за забринутост.

– Појединци индоктринирани исламизмом који су ратовали, могу индивидуално да се одлуче да делују – каже Анђелковић.

Са друге стране, новинар и аналитичар Мирослав Лазански каже да опасност постоји, нарочито од „спавача“ Исламске државе који су се вратили, али не за Србе већ за Американце, НАТО и КФОР.

– На неки начин Срби са севера Косова могу бити угрожени, али они нису мета џихадиста. Њихов циљ су западњаци, војни контигенти земаља чланица НАТО-а који су тамо распоређени. Ми нисмо задужили муслимане ни на који начин, па да нам се свете. Србија није слала војску да ратује у Сирији, према томе, бригу о џихадистима треба да воде стране структуре које су у јужној српској покрајини – закључује Лазански.

Подсетимо, наша земља окружена је гнездима исламских фундаменталистичких организација, а у неколико наврата хапшене су вехабијске групе, нарочито у Рашкој области.

Исто тако, у земљама у региону, попут БиХ и Црне Горе, разбијане су ћелије које су планирале противдржавна деловања на овим просторима. Привремени органи безбедности на Косову, хапсили су Албанце под сумњом за планирање и извођење терористичких акција.

У акцијама широм Европе, након бројних терористичких напада, такође су хапшене особе које су имале везе са балканским државама.

IZVORPravda
PODELI