Vučić je za rekao da su razgovarali o nastavku dijaloga i rešavanju problema.
Kako je naveo, ne razume zašto su prihvatili samo razmenu informacija kada je reč o istrazi ubistva Olivera Ivanovića, ali se nada da će oni pronaći njegove ubice.
Predsednik Srbije je poručio da je važno da se razgovara i razmišlja o budućnosti srpskog i albanskog naroda.

„Imali smo sastanke sa Albancima koji su ovde predstavljeni u skladu sa onim kako je dogovoreno – dakle Kosovo zvezdica Rezolucija 12 44“, rekao je srpski predsednik.

Naveo je da je važno da nastavimo da razgovaramo i da razmišljamo o budućnosti i srpskog i albanskog naroda.

Na konstataciju da će učestvovati na više skupova na kojima se „zapravo govori i o Srbiji i Kosovu“ i na pitanje da li to treba da nas raduje ili zabrine, predsednik Srbije je rekao da se ovde ne govori o Srbiji i Kosovu, već o Beogradu i Prištini, a da Tači govori o Srbiji i Kosovu, dok neki ne govore uopšte o Srbiji i Kosovu…

„Da, govori se o našim odnosima i nije laka godina pred nama, u svakom slučaju. Pošto ne mogu da komentarišem gluposti koje pojedini ljudi na srpskoj političkoj sceni izgovaraju – mi moramo da odlučimo šta je to što možemo, šta je to što želimo, hoćemo u budućnosti, i da imamo realan i ozbiljan pristup da izgubimo najmanje što moramo, a da dobijemo najviše što možemo“, rekao je Vučić.

On je naveo da je bezbroj puta rekao da situacija u kojoj se mi i Priština dogovaramo mora da bude takva da i jedni i drugi mora da budemo pomalo ljuti i nezadovoljni.

„Mi moramo da je odlučimo šta je to što možemo, šta je to što želimo, šta je to što hoćemo sa sobom. U budućnosti da imamo realan, ozbiljan i odgovoran pristup. Da izgubimo najmanje što moramo a da dobijemo najviše što možemo i ja sam bezbroj puta rekao da situacija u kojoj se mi i Priština dogovaramo mora da bude takva da i jedni i drugi budemo pomalo nezadovoljni i ljuti. Ako neko misli da može da dobije sve, a da drugi ne dobiju ništa, mislim da je to pogrešan put i da on nikada neće dovesti ni do kakvog rešenja“, rekao je Vučić.

Ako neko misli da je ideja procesa normalizacije odnosa Beograda i Prištine samo da Srbija mora da prizna Kosovo i to je to, „onda – hvala, doviđenja“, rekao je predsednik Srbije.

Vučić je to rekao na pitanje da li postoji mogućnost da se organizuje međunarodna konferencija na kojoj bi se pitanje KiM rešilo, umesto „mrcvarenja“ u Briselu, koje traje već godinama.

Predsednik načelno ne odbacuje ni tu mogućnost, mada se, kako kaže, plaši da bi eventualna konferencija „prošla bez dogovora“.

Vučić je, naime, objasnio da o kakvom god formatu da je reč – „neko mora da pokaže dobru volju, da razume da je kompromis ne samo da očekujete u kojoj ćete formi dobiti sve“, kao što to, primetio je, Tači očekuje, već moraju da postoje ustupci sa obe strane.

„Ako ste u stanju da to uradite, spremni smo da razgovaramo. Ako vi kažete “Srbija mora da prizna Kosovo i to je to“, onda, hvala, doviđenja“, poručio je Vučić.

Na pitanje da li je Priština spremna na kompromise, odgovorio je da nije u stanju da govori u njihovovo ime.

„Biće oni po hodnicima, vidim da imaju dovoljno slobodnog vremena, pa ih pitajte“, kazao je Vučić novinarima.

Aleksandar Vučić sastao se i sa predsednikom Poljske Andžejom Dudom. Posle sastanka, predsednik je rekao da su razgovarali o investicijama.

„Znate da smo jedva uspeli da sačuvamo poljsku investiciju, ‘Telefoniku’ u Zaječaru, i sada oni rade dobro. Stigla je i njihova firma u Smederevsku mlekaru, u Prvu iskru Barič. Dolazi sve više poljskih investitora, mi želimo da ih ugostimo, da dođu u našu zemlju“, rekao je Vučić.

Dodao je da se trgovinska razmena sa Poljskom uvećava iz godine u godinu i da Poljska postaje zemlja koja je petnaesta po našem izvozu, a šesta po našem uvozu.

„Njen značaj u Srbiji raste, kao što raste značaj Poljske u EU“, naveo je Vučić.

Aleksandar Vučić se na marginama foruma u Davosu sastao i sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem.

IZVORb92
PODELI